Et Arne Jacobsen sommerhus

Scroll to explore

En ny vision for det arketypiske danske sommerhus

Designet af den legendariske arkitekt Arne Jacobsen i 1955, markerede dette ikoniske Tisvilde-sommerhus et afgørende vendepunkt inden for dansk 'midcentury' arkitektur. Sommerhuset, der er karakteriseret ved sit skarpe, modulære design, vækkede både ros og kritik for sin banebrydende enkelhed og skæve, asymmetriske tag — en hidtil uset designfunktion for sin tid.

Værker af ikoniske Bauhaus-mestre, herunder Marcel Breuer, fungerede som inspiration for husets modernistiske layout. Reduceret til sin enkleste form består projektet af en række grundlæggende geometriske former. Hele hjemmet er indkapslet i en enkelt, rektangulær træboks, der hænger mellem to murstensvægge. Indrammet af havudsigt på den ene side og et stort baghaveområde på den anden, fuldendes ejendommen af en frodig have og æbleplantage.

Inde i hjemmet er der legende primærfarver og talrige skjulte designelementer. Farvepaletten er i høj grad inspireret af naturligt træ og suppleret med dristige gule, orange, grønne og blå elementer, der gentages gennem hele huset. Det åbne køkken og stue smelter naturligt sammen og udgør hjertet i hjemmet. Elementer inkluderer en original, fritstående brændeovn og et stort vindue, der indrammer glimt af havet.

Hver detalje i huset er omhyggeligt udvalgt af Jacobsen og hans hold af arkitekter, og kunstfærdigt placeret for at opnå den optimale balance mellem form og funktion. Køkken- og badevandsinstallationerne er ingen undtagelse. Her pryder Krydsgrebsvandhaner i skinnende krom, og danner de perfekte afsluttende detaljer til hjemmets ikoniske, ultrafunktionelle indretning.

Krydsgrebsvandhanerne blev installeret under ejerens renovering i 2005 i med hjælp fra Slots-og Kulturstyrelsen. Vandhanerne blev valgt på grund af deres næsten uopslidelige kvalitet og deres lighed med projektets originale armaturer. Med undtagelse af nogle enkelte opdateringer er ejendommenstort set urørt siden dens opførelse i 1956.

Sommerhuset er fortsat et af Arne Jacobsens mest mindeværdige projekter, og dets ikoniske design banede vejen for moderne fortolkninger af det danske sommerhus.

Billeder: Line Klein
En særlig tak til Adam Schnack